2015. augusztus 29., szombat

Milyen egy jó csajos este?

A hétköznapokban egy nő egyszerre családanya, feleség/ barátnő, alkalmazott, szakács, cukrász, takarító, műszerész, tanító, ápoló és még sorolhatnánk órákig, hogy mi mindenben kell helytállni és megfelelni családban, a munkahelyen, az élet számos más területén.
De eljön az az idő, mikor egy anya, egy nő is kikapcsolódásra vágyik, távol a házimunkától, a konyhától, a gyereksírástól. Ilyenkor kell beiktatni egy szigorúan férfimentes bulit.
Hívjuk hát fel a barátnőinket és szervezzünk egy bulit valamelyikünk lakásán. Nem kell, hogy sokan legyünk, a lényeg, együtt egy kicsit kikapcsolódjunk és „csajos dolgokat” csináljunk!
Ilyenkor kibeszélhetjük a pasikat, nem kell félnünk, hogy bármelyikünk párja meghall valamit, „fontos” információkat tudhatunk meg ismerőseinkről, ki kivel van, ki szakított, ki csalta meg a férjét. Ezek olyan infók, amit a férfiak soha nem fognak értékelni. Elmondásuk szerint ők egyáltalán nem pletykásak, pedig higgyük el, nincs különbség a két nem között, esetleg annyiban, hogy az ilyen „híreket” nem a barátnőjükkel, hanem a haverjaikkal osztják meg.
Egy ilyen buli elmaradhatatlan kelléke a szépítkezés. Szerezzünk be arcpakolásokat, arcradír, maszkot, vigyük el a legújabb sminkkészletünket, változtassuk magunkat gyönyörűvé, vagy félelmetes boszorkánnyá, a lényeg, hogy legyünk felszabadultak, egy kicsit poroljuk le magunkról az otthoni felelősségteljes viselkedésünket és próbáljuk meg nagyon jól érezni magunkat.
Egy csajos bulin tilos a fogyókúra! Együnk, ami jól esik, ami egészségtelen, ami hizlal, elég az év többi napján foglalkozni a súlyunkkal.
Szerezzünk be csajos filmeket! Egy férfival romantikus filmet megnézni nem éppen leányálom. Ő soha nem fog elérzékenyülni egy csókon és még fel is idegesíthetjük magunkat, ha azt vesszük észre, hogy párunk már a film közepén édesdeden horkol…
Bármilyen programot is szervezünk a barátnőinkkel, lehet hangos, vagy nyugodt, beszélgetős, a lényeg, hogy jól érezzük magunkat és együtt legyünk, hiszen ne felejtsük el, barátokra mindenkinek szüksége van!

Hogyan töltsük el a szilvesztert?

Minden korosztály másképpen tölti a szilvesztert, minden korosztály más szempontokat tart szem előtt, ha a szilveszterről esik szó. Abban mindenki egyetért, hogy az óévet jókedvvel, jó társaságban , finom étkek és némi alkohol társaságában töltjük.
A gyermekek általában szüleik, nagyszüleik társaságában élvezik az év utolsó napját, akik baráti társaságban vagy egymás között családban töltik ezt a napot. Ha gyermekekkel együtt szilveszterezünk, figyeljünk az ő biztonságukra, ők a legfontosabbak.
Ha gyermek nélkül vagyunk, vagy sikerül a gyermeket más felügyeletére bíznunk, eldönthetjük, hogy a baráti társasággal hol, milyen körülmények között szeretnénk bulizni. Otthonunkban, házi buliban vagy szabadtéri rendezvényen, esetleg befizetünk egy szervezett programra. Az utazást, közlekedést mindenképp oldjuk meg, utolsó lehetőségként marad a taxi vagy az éjszakai buszjárat.
Tiniként, kamaszként gyerekeink biztosan társaságban töltik az év utolsó napját, hetekkel előtte készülnek rá, legtöbb esetben házibulikat szerveznek, ahová mindenki beszáll valamivel, étellel vagy itallal. Szórakozóhelyeken előre foglalni kell helyet, be kell fizetni a részvételt és a fogyasztást külön kell fizetni. Általában éjfélkor egy pohár pezsgő benne van az árban, némely helyen még éjfél után egy pár virsli is bár ez nem jellemző.
Figyelmeztessük őket, a biztonságuk a legfontosabb, ne igyanak annyit, hogy kiüssék magukat és nem tudnak a körülöttük lévő dolgokról, mert az veszélyes. Kérjük meg őket, hogy mobiltelefonon maradjanak elérhetőek. Adjuk meg a bizalmat és ne hívogassunk őket.
Éjfélkor aztán amikor elbúcsúztatjuk az óévet és pár perccel később belépünk az új évbe, vegyük fel velük is a kapcsolatot, kívánjuk Boldog Újévet családtagjainknak, barátainknak.

Mit tudunk meg Dr.Kevin Dutton: Sikeres és bölcs pszichopaták című könyvéből?

A lélektani népszerűsítés óriási sikere mindinkább arra ösztönzi a pszichológusokat, hogy minden olyan témát feldolgozzanak, amely a közvéleményt foglalkoztatja. A legutóbbi évekre jellemző, hogy a minden otthonban bekapcsolható televízióban (sőt, már az új telefonkészülékeken és táblagépeken is) szinte állandóan látható erőszakos bűnözés is lélektani magyarázatokat kap. Különösen a sorozatgyilkosok, a nagyon kegyetlen emberek lelkivilága érdekes a mai ember számára, ez már a szépirodalomban is felfedezhető.
A brit pszichológus-és egyben oxfordi egyetemi oktató- Kevin Dutton most sajátos „csavarral” nyúl a problémához. Esetek, szakirodalmi idézetek sokaságával illusztrálja a tényt, hogy a kíméletlen bűnözők valójában rendellenes személyiségek, de közben olyan tulajdonságuk is felfedezhető, amelyek a „normális” emberek számára is fontosak, különösen bizonyos társadalmi státuszok és szerepek esetében. A kóros személyiségek ugyanis eszesek, kitartóak, kombinatív készségük nagy, könnyen meg tudnak győzni másokat, jól kommunikálnak, stb – ezt mintegy érdemes lenne eltanulni tőlük.
A szerző a bűnözéshez is és a társadalmi viselkedésformák bizonyos peremhelyzeteihez kapcsolódó tipikus személyiségformát is a pszichopátia fogalmával fejezi ki. Ez a koncepció a klasszikus pszichiátria egyik betegségkategóriája volt, de bizonytalan ismérvei és előítéleteket keltő jellege miatt javasolták az elmekórtani betegségegységek közül. Később a személyiségzavarok közé sorolták.
Sajnos a szerző-címében és alcímében ígért –tanulságai nem jönnek át a szövegen, inkább a bemutatott bűnözők szörnyű tetteire és borzongatóan sivár lelki működéseire kerül a hangsúly.

Mire figyeljünk a csincsilla kiválasztásakor?

Hogyha sikerült azt eldönteni, hogy honnan visszük haza a kis csincsillánkat, akkor érdemes személyesen is vetni rá néhány pillantást. Nézzük mire is kell figyelni a csincsilla kiválasztásakor!
Az első dolog amit meg kell néznünk az, hogyan reagál a csincsilla az ember közeledésére. Hogyha nem túl félénk, és érdeklődést mutat –esetleg meg is engedi hogy megfogjuk-, akkor kezes kisállat lesz belőle. A második, amit ne felejtsünk el alaposan megnézni, hogy fényesen csillognak e a szemei. A csincsillákra pont igaz az, hogy a szem, a lélek tükre- vagyis ha a csini egészséges, akkor szép, csillogó szeme van, de ha csipás, vagy váladékos a szeme, akkor valami baja van. Szintén fontos hogy megnézzük a bundáját. Az egészséges állatnak a bundája szép, sűrű, természetes hatású. Hogyha a bundája csutakos, akkor melege van, verekedett, vagy más probléma áll a háttérben, aminek érdemes utánajárni.
Negyediknek nézzük meg a kis állat lábait, kezeit, hogy minden rendben van e velük. Az a legjobb, ha látjuk mozogni, ugrálni a csincsillát, mert akkor rögtön látszik ha valami nem stimmel a mozgásán. A füleit is meg kell figyelnünk! Egy egészséges csincsillának nagy, kerek, egyenes körvonalú fülei vannak, vagyis ha a füleken cakkosodás található, akkor az valószínű egy korábbi verekedést jelent. Ezeken kívül meg kell még nézni a fogait – ha szép sárgásak, akkor egészséges az állat-, és a bogyóit –szilárdnak kell lennie.
Végül pedig, ha van rá lehetőségünk fogjuk meg, és simogassuk végig a csincsillát. Közben meg tudjuk nézni hogy ne túl sovány e- hogyha érezni a gerincét, de a bordáit nem, akkor jó kondiban van.